Generationsskifte: Styr uden om de værste konflikter
Forventningsafstemning. Det er et af de vigtigste ord, vi har fra den moderne management-ordbog, og en god forventningsafstemning kan spare alle parter irritation og søvnløse nætter. Der er nemlig meget på spil i et generationsskifte, og der kan nemt komme mange følelser i klemme.
Skal slægtsgården blive i familien, eller slutter historien her? Skal den ældre generation overlappe – eller er det ud ad klappen med det samme? Og hvilke opgaver skal du løse, hvis du bliver hængende?
Ved at tale åbent med hinanden – og få sat ord på jeres forskellige forventninger til fremtiden, kan I skabe gode betingelser for et vellykket generationsskiftet.
Fjern forventningspresset
En slægtsgård kan være en velsignelse og en forbandelse, og det afgørende i et generationsskifte er naturligvis, om den næste generation har den motivation og de kræfter, der skal til. For ikke at tale om evnerne. Det er heldigvis ikke så almindeligt længere, at der ligger en automatisk forventning om, at sønnen skal fortsætte, hvor faderen slap.
Landbrug er en livsstil, der indebærer en ufattelig arbejdsbyrde, som også har betydning for familielivet, og motivationen skal være til stede. Derfor anbefaler jeg altid, at den ældre generation er eksplicitte i deres forventninger til den yngre. De forventninger og ambitioner skulle gerne gå i retning af at skabe den bedst mulige tilværelse.
Omvendt er det også vigtigt at være støttende, hvis dine børn rent faktisk ønsker at overtage. Pessimisme kan desværre nemt blive en selvopfyldende profeti, og forventningspresset i begge retninger gør ikke noget godt for nogen.
Og husk, at den næste generations drømme kan ændre sig igennem tilværelsen. Det er ikke nødvendigvis et spørgsmål om vægelsind – men om en modningsproces.
Find takten på forhånd
Er du så heldig, at du står over for et generationsskifte, er det vigtigt, at I sammen får afdækket de faldgruber i forhold til overdragelsen. Det handler i høj grad om rollefordeling, ja - i lige så høj grad som de økonomiske spørgsmål, siger min erfaring mig. For hvem løser hvad, når tøjlerne skifter hænder?
Skal I drive landbruget sammen i en periode, er det endnu vigtigere at få afstemt forventningerne - og så skal forholdene være på plads. Hvem løser hvad, hvem træffer de endelige beslutninger – og hvad får du indflydelse på fremover? Dette er meget vigtigt at få på plads på forhånd, for det er virkelig et område, som kan få tingene til at gå i hårdknude – og relationerne til at skride.
Familieforholdet er det vigtigste
Begynder det gode forhold først at skride, går det ofte stærkt, og selvom en god forventningsafstemning ikke er nogen garanti, er du sandsynligvis bedre stillet end uden. Kontrakter skal skrives i fredstid, og alle sten bør vendes på forhånd – for at undersøge alt det, der giver grus i maskineriet.
Her er det en stor fordel at alliere sig med en udenforstående fagperson med branchekendskab, som kan identificere problemer og facilitere de lidt svære samtaler. Det er her, jeg som konsulent kan skabe mest værdi – for det er hér, der er mest på spil. Nemlig de gode relationer.
Ræk ud, hvis du ønsker sparring om forventningsafstemning i forbindelse med et generationsskifte.