Generationsskifte: En vel tilrettelagt tilbagetrækning
Alting har en ende, og det gælder også arbejdslivet som selvstændig landmand. Drømmer du om at lave et generationsskifte i virksomheden en dag, er du bedst stillet ved at forberede dig godt på forhånd – og de bløde emner er faktisk de vigtigste at forholde sig til på forhånd. Ikke mindst timingen af din overdragelse af virksomheden.
Der er ingen tvivl om, at du er bedst tjent med tidligt at få afklaret, om dine børn ønsker at overtage efter dig. Det kan du sagtens gøre, uden at det skal opleves som et pres – og her er det vigtigt at være ude i god tid. Skal dine børn overtage virksomheden efter dig, har de nemlig brug for at ruste sig.
Det er i dag nogle helt andre krav og udfordringer, de kommer til at stå over for, og især de ledelsesmæssige opgaver er markant anderledes nu, end da du tog roret. Derfor er alle tjent med, at I får lagt en form for karriereplan – og ikke mindst kortlagt de styrker og svagheder, din efterfølger har.
Så er der god tid til at tilegne sig de kompetencer og den indsigt, der skal til for at lykkes i rollen.
Hav øje for de unges liv
Mange landmænd bliver meget længe ved roret af deres virksomhed, og det giver måske også god mening. At drive landbrug er en identitet og livsstil, og det er svært at slippe sit livsværk og finde sig en ny rolle. Det er dog ikke sikkert, at dine arvinger venter lige så tålmodigt på tronskiftet, som vores nuværende konge gjorde.
Se i højere grad på, hvornår næste generation er klar til at tage tøjlerne – end hvornår du er klar til at abdicere. Det er i de unge år, at langt de fleste har modet og kræfterne til at være på dybt vand, som det er at etablere sig. Venter du for længe, risikerer du at forpasse muligheden.
Husk, at du ikke må sammenligne med den gang, du overtog. Måske havde du mulighed for at arbejde solen sort – og måske er det ikke muligt for næste generation. Jeg kommer nærmere ind på de vanskelige emner, når faklen ryger videre, i blogindlægget her. (Link til nr. 2)
Det er i øvrigt meget udbredt, at generationsskiftet sker løbende, og har I afklaret de vigtige emner på forhånd, kan der være megen glæde i at drive virksomheden sammen i en årrække. Lederskab og ejerskab behøver jo ikke at ligge helt og holdent hos samme person – men husk endelig, at faklen er givet videre, når du giver den videre.
Din rolle bliver en anden, og din efterfølger skal have den nødvendige plads til at skabe resultater på sin måde. Få skrevet kontrakter i fredstid, aftal roller og ansvar, og vær ærlige om krav og forventninger til hinanden – også selvom de samtaler kan være svære.
Husk dine drømme
Det er ikke kun næste generations ønsker og alder, der er vigtigt for, hvornår det er rette tid. Dine ønsker og tanker spiller naturligvis også en rolle i forhold til timingen. Her kan samtalen, eller måske nærmere den indre monolog, også blive svær. For hvad skal der ske på den anden side? Skal stuehuset skiftes ud med nybyg, lejlighed eller noget helt tredje? Skal I nyde tilværelsen og rejse – eller vil du måske gerne fortsætte som medarbejder? Og hvad siger kroppen? Arnold eller Arne-pension?
Uanset om du kigger ind i et generationsskifte eller et salg, er godt at have en strategi for næste epoke. Eller som minimum nogle godt gennemtænkte scenarier.
Som konsulent har jeg haft mange samtaler med landmænd og deres ægtefæller om exit og generationsskifter. Som udefrakommende har jeg haft en unik mulighed for at gøre de svære emner tilgængelige, og jeg har rådgivet om de helt konkrete knaster, som ofte kan opstå, når tingene skal ned i en kontrakt.
Ræk ud, hvis du går i tanker om generationsskifte.
Start med at fundere over disse spørgsmål:
✓ Ønsker du, at din virksomhed skal leve videre efter din tid ved roret?
✓ Og hvis ja, hvorfor har det betydning for dig?
✓ Og hvis ja, hvem ville du ønske skulle drive virksomheden videre?
✓ Hvad ønsker har du for din egen tilværelse, den dag du ikke driver virksomhed?
✓ Hvad ønsker du allerhelst for din virksomhed?
✓ Hvad ønsker du allermest for den / eller dem, der skal drive den efter dig?