Gårdråd: Sådan skaber du et værdifuldt forum!

I en del ejerledede virksomheder er det populært at etablere et advisory board. Disse uformelle bestyrelser har da også deres berettigelse – især for mindre og ny etablerede virksomheder. Betegnelsen uformel bestyrelse en velvalgt, hvis de emner der drøftes modsvarer det som sædvanligvis drøftes og besluttes i et bestyrelseslokale. Når det handler om landbrugets gårdråd, er der stor forskel på, hvad der er praksis. Har du ambitioner om et gårdråd der skaber værdi, så skal deltagerne også kende virksomhedens økonomi og strategi.

Et gårdråd handler om at få nogle eksterne øjne på din virksomhed og stærke kompetencer i beslutningsprocesserne, som kan styrke forretningen og din ledelse. Det handler om at blive bevidst om egne blinde vinkler og finde de områder, hvor der er brug for andet end dét, du selv kan.

Får du sammensat et godt gårdråd, får du typisk et rygstød og et godt fundament til at løfte dit landbrug til det næste niveau.

Hvad kan et gårdråd bidrage med?

Det er på det strategiske plan, at gårdrådet kommer til sin ret, og der er megen værdifuld sparring at hente i et forum, der kender din virksomhed og dine udfordringer indgående.

Et gårdråd er især godt i overgangsfaser, hvor du står over for:

-            Etablering af virksomheden

-            Større strategiske investeringer

-            Udvidelser med nye produktionsanlæg eller større jordkøb

-            Etablering i udlandet

-            Multi site-produktion

-            Nye forretningsområder eksempelvis energiproduktion eller direkte afsætning

-            Indgåelse af større strategiske samarbejder eller partnerskaber

-            Udvidelse af ejerkredsen, eksterne investorer eller generationsskifte

Det er meget forskellige situationer, som kræver meget forskellige kompetencer, og derfor er det dine behov, der er afgørende for sammensætningen af gårdrådet. Har du sammensat et godt gårdråd i én fase og rykker videre ind i ny fase, er det oplagt at se på sammensætningen igen.

Hvor finder du de rette kompetencer?

De følgende tre spørgsmål er nyttige at stille dig selv, inden du går i gang med at sammensætte dit gårdråd:

-            Hvor er min virksomhed på vej hen?

-            Hvad vil de næste skridt kræve af mig som virksomhedsleder?

-            På hvilke områder har jeg brug for at blive styrket?

Svarene bør give dig en indikation af, hvordan gårdrådet bør sammensættes. Som tommelfingerregel anbefaler jeg dog altid, at du inddrager:

-            En person med økonomisk indsigt. En revisor eller bankrådgiver kan hjælpe med de komplekse spørgsmål om finansiering, skat og forrentning, og det er værdifuld viden at have med ved bordet.

-            En person, der selv har gjort det, du ønsker at opnå. Der er koldt på toppen, og det er guld værd at kunne sparre med nogen om både stort og småt på den rejse, du og virksomheden er på.

Ellers er det som sagt dine konkrete behov, som bør diktere sammensætningen af dit gårdråd.

Rekrutteringen til et gårdråd kan både ske gennem dit personlige netværk, via dine bekendtes netværk og via de rådgivere, der er tilknyttet din virksomhed  – men også gennem mere åbne opslag, selvom det er stadig er sjældent i landbruget.

Hvordan virker et gårdråd i praksis?

Det er vigtigt, at gårdrådet er trygt, men professionelt, forum. Frekvensen af møder afhænger af udfordringerne og tyngden af beslutninger, men 4 til 6 gange om året er ikke helt ved siden af. Sørg for at have et højt informationsniveau ud mod gårdrådet, så de kan møde forberedt op – og i det hele taget være ajour med driften.

Du skal lave en forretningsorden, hvor omfang og ansvar bliver tydeliggjort, og både dagsordenen og ønsket fokus bør du melde ud i god tid i forvejen før møderne. Det er også en god idé at finde en kompetent mødestyrer, som kan drive dagsordenen fremad – ligesom der naturligvis også altid skal skrives referat.

Noget, som kan være svært i disse mødesituationer, er de følsomme emner. Du og dit virke kommer under lup, og du kan risikere at skulle stå på mål for dine ledelseskompetencer, din faglighed og dine økonomiske dispositioner. Det kan være meget grænseoverskridende, men det er altså kernen i eksterne input. At blive udfordret og styrket.

Jeg deltager aktivt i flere gårdråd og har været med til at sammensætte en hel del – og jeg vil meget gerne sparre med dig i den indledende fase.

Kontakt mig gerne for en saglig, loyal rådgivning om dit kommende gårdråd.

Forrige
Forrige

Generationsskifte: Hvor blev døtrene af?

Næste
Næste

Generationsskifte: Styr uden om de værste konflikter