DBO
Baggrund
DBO - Danbred Opformeringer- er navnet på den tidligere forening for DanBred Opformeringsbesætninger, som i sommeren 2023 blev lagt sammen med DSA - xxxx - og nu eksisterer nu under navnet DBAO. DanBred Alv & Opformering.
Strategiprocessen i DBO blev gennemført i foråret 2022 et års tid før beslutningen om sammenlægning blev truffet.
Udfordringer
Faldende medlemstal, dalende opbakning til foreningen og usikkerhed om foreningens økonomiske fremover.
Uklarhed om, hvad der var den rigtige kurs for foreningen og hvordan de begrænsede ressourcer i sekretariatet og bestyrelsen skulle prioriteres.
Grundlæggende var spørgsmålet om foreningen fortsat havde en berettigelse som selvstændig forening.
Koncentreret forløb
Step 1
Et kort afklaringsmøde mellem foreningens daværende formand Lars Jakobsen, sekretariatsleder Kasper Panduro og konsulent Solvejg Horst Petersen. Her var der enighed om, at der var de kompetencer, den erfaring og en god kemi, som grundlag for et samarbejde om at løse opgaven.
Step 2
Et indledende møde mellem formand, sekretær og Solvejg, hvor forventninger til procesforløb, resultat og succeskriterier blev drøftet og aftalen indgået.
Step 3
Kvalitativ situationsanalyse. Solvejg udarbejdede en kvalitativ situationsanalyse med udgangspunkt i en række interessent interview, som omfattede både medlemmer, ikke medlemmer og vigtige samarbejdspartnere.
Step 4
Døgnseminar for bestyrelsen faciliteret af Solvejg. På seminaret arbejdede bestyrelsen med følgende: ny vision for DBO, formulering af kerneopgaven, prioritering af indsatser og konkretisering af målbare mål
Step 5
Det hele blev af Solvejg kogt ned til 5-6 slides som visuelt og med et minimum af tekst beskrev følgende: Hvorfor er DBO sat i verden. Hvad er den vigtigste opgave DBO skal løse. Hvad er de helt konkrete mål DBO arbejder på at nå de kommende 2-3 år. Hvilke indsatser skal prioriteres først for at nå målene og fortsat være relevant forening for medlemmerne.
Step 6 Strategien blev godkendt i Bestyrelsen. Der blev udarbejdet en visuel aktivitetsplan og strategien blev herefter præsenteret for medlemmerne.
Resultatet
En enkel og tydelig mission og vision, der var nem at formidle og som var relevant for medlemmerne
Afklaring og enighed i bestyrelsen om fokus og kerneopgave og om hvilke aktiviteter, der skulle havde størst prioritet først og hvad der ikke var ressourcer til.
Ansvaret for opgaver blev placeret ved navngivne personer. Det gav arbejdsro, fokus og fremdrift.
At afsøge mulighederne for eventuel sammenlægning med DSA var én af de indsatser, der skulle tages hul på indenfor strategiperioden. Dog havde det ikke førsteprioritet. Men sammenlægningen blev en realitet allerede i 2023 og er et godt eksempel på , at virkeligheden af og til overhaler. Når man har prioritering af noget, så sker det at mulighederne opstår før forventet - og så er man klar til at handle.
Solvejg Horst Petersen
Min professionelle hjemmebane er blandt ejerledere, landmænd og deres familier. Jeg er kendetegnet ved respekt, energi og strategisk udsyn.
Som konsulent er jeg god til at balance proces- og resultatfokus, og jeg har blik for de menneskelige aspekter der har indflydelse på processen. For det er mennesker, der er nøglen til succes. De kan skabe forandringer - men de kan også spænder ben for det ønskede resultat.
For mig er resultatet vigtigt. Et strategiforløb skal føre til, at der er en nedskrevet strategi, som kan bruges i hverdagen. Derfor skal de mennesker, som udføre arbejdet også være medinddraget undervejs, for at de har ejerskab til resultatet.
Strategien formuleres visuelt og overskueligt og anvise en klar retning, som intuitivt giver mening. Det skaber energi og fremdrift.
-
Afklaring – hjælp til strategi?
Den afklarende samtale bruger vi til at finde ud af, om der er en god kemi og om mine kompetencerne matcher jeres behov.
Vi tager en snak om de udfordringer du/I står med og stiller skarpt på, de udfordringer du ønsker hjælp.
Hvis der er grundlag for et samarbejde, så udarbejder jeg et oplæg til strategiforløb, som passer til jeres behov